Inkallning lite tips

För att inkallningen ska fungera som bäst är det viktigt att man tränar samarbete i andra situationer först, och under tiden så man vet hur man ska belöna sin hund. Samarbete och belöning tas inte upp här, men det är en ständig utveckling tillsammans med din hund som växer fram ju mer ni umgås och tränar på rätt sätt. Här kommer lite olika tips som kan vara bra att känna till i själva inkallnings-sammanhanget.

Oscarsnomineringen går till...
Bli en bra skådespelare. Träning ger färdighet och det gäller att hålla kopplet på samma sätt och bibehålla samma röstläge och kroppsspråk i alla situationer. Hunden lär sig snabbt att genomskåda när det är skarpt läge eller inte.

Ha gott om tid när du tränar
Släpp inte hunden lös om du inte vet att du har tid och tålamod att följa dina planer som ska göra att din hund kommer bättre på inkallning. Har du inte tiden, eller behöver prata i telefon, så låt hunden gå kopplad hela promenaden.

Ha långt till närmsta väg

Om du har en hund som springer iväg i skogen, så är det viktigt att man har långt till närmsta väg. Dels av säkerhetsskäl, men även för att du inte ska känna dig orolig. Panik i rösten genomskådar hunden ofta. Blir man själv orolig och stressad så kommer man inte att göra som man planerat i lugn och ro.

Ropa bara när du vet att hunden kommer
Det är vanligt att de hundar som man behöver jobba mest med på inkallning låser sig på ett eller annat. Är det en jakthund så är det vanligtvis ett spår eller vilt. Oavsett så gäller det att bli bra på att se när hunden har låst sig. När en jakthund får upp ett spår så är det extremt svårt att tränga igenom med inkallningen. Jag brukar därför försöka undvika att kalla in när jag vet att jag inte lyckas med min inkallning. Med tiden så lär man sig se när hunden börjar tänka på annat och hinner kalla in innan den låst sig.

Ropa inte mer än en gång
Hunden hör dig första gången, vill den inte komma så ropa inte igen. Antagligen håller den på med något som den tycke är bättre än att komma. Ni håller ju på att jobba upp viljan att komma till dig, och målet är att hunden en vacker dag ska göra ett annat val.

Koppla en gång på 5 och släpp hunden igen
Varva inkallningarna med att inte koppla ibland, koppla ibland, koppla loss direkt, ibland efter en liten stund etc.

Skaffa en bra frikopplingsrutin
Gör på samma sätt varje gång du kopplar loss. Se till att hunden sitter, eller är still tills den får sitt frikommando.

Belöna även när hunden fått på sig kopplet
Glöm inte att fortsätta belöna när hunden är kopplad, så att inte kopplet automatiskt medför tråkigt på alla sätt. Den kan t.ex. få kampa med en pinne som den bär en bit.

Ta kontakt
Var interaktiv med hunden när den kommer. Om hunden ska få en godbit så få den att åtminstone titta dig i ögonen nnan den får svischa iväg igen.

Använd inte hundens namn i negativt syfte
Undvik att säga hundens namn argt när du är arg på den. Använd istället nej eller liknande.

Använd samma kroppsspråk när du har panik och inte!

Vänd dig bort från hunden
Hunden blir ofta mer nyfiken om man vänder ryggen till. Kom ihåg att det är hunden som ska komma till dig, inte du som ska komma till hunden.

Göm dig för hunden
När hunden inte ser så kan man smyga och gömma sig. Speciellt bra när hunden är valp, för då kan man beroende på självständighet kanske få valpen förtvivlad att inte hitta husse eller matte och komma ihåg det.

Belöna med olika saker och överraska
Hunden lär sig snabbt om du har med en leksak eller inte. Överaska hunden och belöna med saker i naturen. Kampa med en kvist, låt den jaga en pinne som du drar runt på marken et.c. Variera belöningarna. Ibland godis, ibland leksak, ibland beröm och bus med kropp och ibland något från naturen. Glöm inte agera med hunden så den lär sig att bli klappad och tagen på. Mer om det ingår i temat, hur man belönar.

Många bäckar små. Jag kommer kanske på tips som jag har missat eftersom. Kommer du på något bra tips som borde vara har så skicka gärna ett mail.